POMOC ÚTULKŮM ZASAŽENÝM POVODNĚMI: Psí útulek Bohumín

Září přineslo neočekávanou těžkou zkoušku – mohutné deště a zvedající se hladiny místních vodních toků ohrožovaly nejen domy a infrastrukturu, ale i Psí útulek Bohumín

Ačkoliv samotný útulek zůstal povodní ušetřen, situace okolo něj se stávala kritickou. Přístupové cesty byly vážně ohroženy a hrozilo, že se personál nebude moci dostat k psům, aby jim zajistil potřebnou péči. 

Pro pomoc zvířatům v útulcích a záchranných stanicích zasažených povodněmi jsme založili charitativní sbírku ZVÍŘATA V TÍSNI – POVODNĚ 2024 na dárcovském portálu Donio.cz.

Zdroj: FB/Psí útulek Bohumín

Situace se vyvinula natolik vážně, že pracovníci útulku museli jednat rychle. Kvůli obavám, že by se k útulku nemohli dostat a psy řádně obstarat, se rozhodli  preventivně všechny psy evakuovat. V řádu několika hodin byli psi přesunuti do bezpečí, a to díky pomoci místních obyvatel, dobrovolníků a pracovníků útulku. Ti nabídli dočasné útočiště ve svých domovech a poskytli psům potřebnou péči. „Psy jsme rozmístili mezi nás a další rodiny, které nabídly pomoc, za což velmi děkujeme,“ uvedli zástupci útulku na svých sociálních sítích.

Evakuace nebyla jednoduchá, protože se jednalo o větší množství zvířat, která potřebovala nejen bezpečný prostor, ale i krmivo, lékařskou péči a dozor. Díky neuvěřitelnému nasazení lidí z okolí a rychlé koordinaci se však všechny psy podařilo přesunout včas a bez ztrát.

Zdroj: FB/Psí útulek Bohumín

Ačkoliv samotná budova útulku zůstala povodní nedotčena (až na pár kaluží), následky přerušení dodávek elektřiny a teplé vody komplikovaly návrat k běžnému provozu. Naštěstí se našli dobrovolníci, kteří nabídli pomoc s úklidem a údržbou prostor. Ti přicházeli v gumácích, vyzbrojeni horkou vodou v termoskách a čistícími prostředky. Pomohli odstraňovat bláto, nečistoty a připravit útulek na návrat jeho obyvatel. 

Zdroj: FB/Psí útulek Bohumín

I přes složité podmínky začali první evakuovaní psi postupně mířit zpět do útulku. Pracovníci útulku se nyní soustředí na to, aby jim poskytli bezpečí a pohodlí. I když provoz stále není na plné kapacitě a útulek musí řešit nedostatek základních potřeb, psi se alespoň vracejí do známého prostředí.

 

Zdroj: FB/Psí útulek Bohumín

I když voda opadla a situace se pomalu stabilizuje, útulek stále potřebuje pomoc. Aktuální výzva se týká nejen pracovních rukou, které by pomohly s úklidem, ale i materiální podpory. Útulek bude potřebovat nové zásoby krmiva, vybavení a především finanční prostředky na obnovu plného provozu.​ 

PŘISPĚJTE do naší sbírky ZVÍŘATA V TÍSNI – POVODNĚ 2024 pořádané na dárcovském portálu Donio.cz a my část výtěžku této sbírky pošleme Psímu útulku Bohumín, aby znovu mohl pokračovat v péči o své svěřence a být opět stabilním domovem pro zvířata v nouzi . 

VAŠE PODPORA JE DŮLEŽITÁ!

DĚKUJEME za vaše příspěvky do této naší sbírky pro útulky a záchranné stanice postižené povodněmi.

Materiální pomoc pro Psí útulek Bohumín

Finance útulkům zatím přerozdělovat nemůžeme. Sbírka totiž stále běží. Ve spolupráci s našimi partnery se nám ale podařilo dopravit do ostravského útulku přes 113 kilogramů krmiva pro jejich psí svěřence. 

Velké poděkování patří společnosti MARS Czech s.r.o., která je od r. 2009 generálním partnerem naší Nadace na ochranu zvířat, díky níž můžeme útulky a záchranné stanice, včetně Psího útulku Bohumín, obdarovat krmivem pro psy a kočky značek Perfect Fit, Sheba, PED a WHI. 

DĚKUJEME, ŽE SPOLU S NÁMI POMÁHÁTE ZVÍŘATŮM!

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.