POMOC ÚTULKŮM ZASAŽENÝM POVODNĚMI: Kočky v nouzi na Jesenicku

Sbírka ZVÍŘATA V TÍSNI – POVODNĚ 2024 pořádaná na portálu Donio.cz na podporu zvířat v útulcích a záchranných stanicích zasažených povodněmi běží již více než týden. Dnes bychom vámi rádi představili spolek Kočky v nouzi na Jesenicku, který potřebuje naši pomoc. Je jedním z těch, které zasáhla povodeň a jemuž díky vašim příspěvkům do naší sbírky pošleme finanční podporu. 

Spolek Kočky v nouzi na Jesenicku byl založen 28. prosince 2021 a působí v okrese Jeseník v Olomouckém kraji. Jeho hlavním cílem je pomoc opuštěným a zraněným kočkám na Jesenicku, kde se starají o zajištění dočasné péče, veterinárního ošetření a hledání nových domovů pro opuštěné a toulavé kočky. Také aktivně kastrují kočky v různých lokalitách napříč celým okresem.

Po povodních mají v péči 92 koček, včetně malých koťat, které je potřeba krmit ručně.

Povodně pro Kočky v nouzi na Jesenicku nebyly vůbec snadné. První dny se ocitly odříznuty od světa, bez elektřiny, signálu a internetu. Zničené jsou zahrady, voliéry, zatopený sklep a bahno je doslova a do písmene všude. Veškeré uskladněné krmivo a stelivo zasažené vodou je nepoužitelné. Voda také vzala termo boudy pro toulavé kočky a zasáhla krmná místa v lokalitách populace kastrovaných koček.

Zdroj: FB/ Kočky v nouzi na Jesenicku

Při záplavě bylo především potřeba zachránit plachá koťata ve venkovní voliéře. K jejich záchraně došlo doslova na poslední chvíli. Voda stoupala velice rychle a ke koťatům se pracovníci útulku museli brodit po kolena ve vodě. Byla to rychlá akce a ačkoliv jsou koťata plachá, povedlo se je rychle odchytit a převézt do bezpečí. Cesta zpět byla hororová. Auto muselo jet velice pomalu, posunovalo se vyloženě po centimetrech, protiproud byl silný a jízda představovala strašidelný zážitek. 

Povodňová koťátka

Povodně přinesly mnoho smutných příběhů. V odplavené králíkárně pod hromadou desek byli objeveni tři malí chlupáčci. I když Kočky v nouzi na Jesenicku chtěli zastavit příjmy koťat, protože mají od venkovních kočiček, které dovezli domů v době povodní, svůj soukromý byt zralý na kompletní výmalbu, tyhle tři kočičí prcky nemohli odmítnout!

Při nálezu měli koťata zhruba deset dnů, byla mokrá, prostydlá, nachlazená a téměř neměla sací reflex. Všechno se dá napravit, ale z absence sacího reflexu mají ve spolku Kočky v nouzi na Jesenicku vždy velké obavy. Pokud se koťata snaží sát, přijímat potravu, mají daleko větší šanci na přežití.

Ze zachráněných tří koťátek, dvou holčiček a jednoho kluka, pouze kocourek jako jediný saje.

Zdroj: FB/ Kočky v nouzi na Jesenicku

Mnoho koček přišlo o střechu nad hlavou

Kočky v nouzi na Jesenicku převzali do péče hned několik koček, které kvůli povodním přišly o střechu nad hlavou. A to doslova.

Například dvěma kočkám Marušce a Milušce voda vzala kus pozemku a dům podemlela natolik, že byl odsouzen k demolici. Dnes (krátce po záplavách) je už srovnán se zemí. 

Majitelka sehnala kočkám náhradní bydlení, ale bylo jí sděleno, že se musí odstěhovat a nepodařilo se jí sehnat žádné vhodné náhradní ubytování – a to z důvodu, že má zvířata (kočky, psy a papoušky). Proto se musela kočiček vzdát a dala souhlas k jejich adopci. Černá kočička je Miluška a mourovatá Maruška. Jsou zprvu vystrašené, ale jak se rozkoukají, tak jsou kontaktní. 

Kočky v nouzi na Jesenicku jim dají ještě nějaký čas, jestli se nenajde někdo, kdo by jejich majitelce umožnil bydlení se zvířaty. Pokud se nikdo takový nenajde, bude se kočičí dvojici hledat nový domov.

Zdroj: FB/ Kočky v nouzi na Jesenicku

Jak můžete pomoci (?)

PŘISPĚJTE do naší sbírky ZVÍŘATA V TÍSNI – POVODNĚ 2024 pořádané na dárcovském portálu Donio.cz a my část výtěžku této sbírky pošleme Kočkám v nouzi na Jesenicku na nákup nového chovatelského vybavení a zařízení útulku, aby mohli dál pečovat o kočky bez domova. 

DĚKUJEME za vaše příspěvky do této naší sbírky pro útulky a záchranné stanice postižené povodněmi. 

Velké poděkování patří také společnosti MARS Czech s.r.o., která je od r. 2009 generálním partnerem naší Nadace na ochranu zvířat, díky níž můžeme tento spolek obdarovat krmivem pro kočky značek Perfect Fit, Sheba a WHI.

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.