27. září – Den záchrany koal

Medvídek koala je jedno z nejoblíbenějších zvířat Austrálie. Ikonický vačnatec – známý svým hustým, šedým kožíškem a roztomilým vzhledem. Tento býložravec žije převážně v korunách eukalyptových stromů, jejichž listy tvoří hlavní součást jeho potravy. Koaly jsou aktivní především v noci a většinu dne prospí (až 18–20 hodin) kvůli úspoře energie, protože jejich strava je nízkoenergetická. Navzdory svému rozkošnému vzezření jsou ve volné přírodě v ohrožení v důsledku ubývání až ztráty přirozeného prostředí (habitatu), změně klimatu nebo odlovu predátory (ale i pytláctví a nelegálnímu obchodu s těmito zvířaty).

Save the Koala Day – Den na záchrany koal se slaví každoročně poslední pátek v září a je součástí Koala Conservation Week (Týden ochrany koal), který pořádá Australian Koala Foundation. Tento den slouží k podpoře ochrany koal a jejich přirozeného prostředí, které je v Austrálii čím dál více narušováno. Hlavním cílem je zvýšit povědomí o problémech, kterým koaly čelí, jakými jsou ztráta přirozeného prostředí, změna klimatu, přenosy nákaz a nebezpečí ze strany civilizačních zásahů do volné přírody.

Populace koal je v posledních letech výrazně ohrožena. Organizace Australian Koala Foundation odhaduje, že v australské volné přírodě zbývá méně než 60 000 koal.  

Od února 2022 jsou medvídci koaly označeni jako ohrožený druh na území Queenslandu, Nového Jižního Walesu a Teritoria hlavního města.

Nejen v Den záchrany koal (Save the Koala Day) lidé po celém světě přispívají na ochranu koal – a to různými způsoby. Mohou přispět na záchranné projekty, adoptovat koalu na dálku (virtuální adopce) nebo se zapojit do různých dobrovolnických aktivit. Tento den se také využívá k informování veřejnosti o potřebě ochrany eukalyptových lesů, které jsou pro koaly klíčové, protože jsou jejich hlavním zdrojem potravy.

Tento den je skvělou příležitostí, jak zvýšit povědomí o nutnosti chránit nejen koaly, ale také biodiverzitu australského kontinentu a globálně zajišťovat ochranu ohrožených druhů.

Kde můžete vidět koaly

První medvídek koala v Evropě byl v péči londýnské zoologické zahrady, a to přibližně již kolem roku 1880. Současná evropská populace však začala svou existenci až v roce 1991 v ZOO Lisabon v Portugalsku. S koalami se můžete setkat v zoologických zahradách např. v německých Drážďanech, španělském Madridu, rakouské Vídni nebo ve Francii či Belgii. Úspěšný odchov zaznamenala v roce 1995 mimo jiné Zoologická zahrada v německém Duisburgu, která je současně jejich nejúspěšnějším evropským chovatelem. Letos oslavili 30. výročí, kdy k nim připutovali první dva medvídci koala z amerického San Diega.

Tato zoologická zahrada v rámci Dne záchrany koal přislíbila, že za každou prodanou roční vstupenku bude vysazen v Austrálii jeden eukalyptus.

Zajímavostí je, že tato zoologická zahrada má své vlastní plantáže eukalyptu, díky nimž mají jejich koaly čerstvou potravu po celé léto. Na pronajatých pozemcích tato zoologická zahrada pěstuje hned několik druhů eukalyptů ve fóliovnících.  V zimních měsících je dováží až z amerického státu Florida. 

                Zdroj: FB/ ZOO Duisburg

Samice koaly Yiribana, která v červenci letošního roku oslavila 11 let. Stala se už třikrát maminkou, její mláďata žijí ve Francii (Yindi, *2015), Lipsku (Yuma, *2020) a nejmladší Yunga (*2021) je stále v péči ZOO Duisburg.

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.