PRVNÍ POMOC ZVÍŘATŮM PŘI / PO POVODNÍCH

V souvislosti s ničivými povodněmi, které postihly mnoho regionů na území České republiky, vám přinášíme rozhovor se záchrannou službou veterinární PET–MEDIC, která se specializuje na první  pomoc zvířatům. Povodně patří mezi přírodní katastrofy, které mohou ohrozit nejen lidi, ale i naše zvířata. Jak máme chránit zvířata při záplavách? Co dělat, pokud se ocitnou v nebezpečí nebo utrpí zranění? Na tyto otázky nám odpovídali odborníci z PET–MEDIC, kteří nám poskytli doporučení, jak zvířatům zajistit bezpečí, jak jim poskytnout první pomoc a co vše mít na paměti v těchto nečekaných krizových situacích.

PET–MEDIC je specializovaná veterinární záchranná služba, která se věnuje akutní péči o zvířata v krizových situacích. Tým zkušených odborníků je připraven zasahovat 24 hodin denně a poskytovat okamžitou pomoc domácím mazlíčkům i dalším zvířatům při nehodách, úrazech či přírodních katastrofách. Díky modernímu vybavení a znalostem veterinární medicíny je PET–MEDIC jednou z nejspolehlivějších služeb na poli záchranné péče o zvířata.

Zdroj: FB/Záchranná služba veterinární Pet-Medic Praha

1. Jaké zdravotní riziko hrozí zvířatům v zaplavených územích (nemoci, nákazy, zranění)?

Zvířatům v zaplavených oblastech hrozí poměrně velké množství zdravotních rizik. Voda může být kontaminována bakteriemi, viry a parazity, což může vést k nemocem jako například leptospiróza nebo tetanus. Pohyb ve vodě může způsobit mechanická zranění, jako jsou bodná či sečná poranění, fraktury způsobené předměty, které se ve vodě nacházejí. Taktéž hrozí zaklínění zvířete, které nebude schopno se samo vyprostit. Dlouhodobý pobyt v chladné vodě může způsobit podchlazení zvířete. Znečištěná voda může obsahovat chemikálie, oleje nebo toxiny, které mohou způsobit otravu při požití.

2. Jak chránit zvířata při povodních?

Pokud je to možné, včasná evakuace. Mějte připravený vak s potřebami pro zvířata (krmivo, užívané léky, vodu, přenosku, obojek s identifikací). Pokud nemůžete evakuovat, zajistěte zvířatům suché, vyvýšené místo s přístupem k pitné vodě a potravě. Rozhodně zvířata neuvazujte v oblastech, kde hrozí zaplavení. Nedovolte, aby se zvířata dostala do kontaktu s povodňovou vodou, která může být kontaminovaná. Pokud to jde, sledujte stav zvířete, zda nevykazuje známky stresu nebo zdravotních problémů.

Zdroj: FB/Hasičovo

3. Jak poskytnout první pomoc při topení psa?

Pokud zahlédnete tonoucí zvíře, snažte se co nejdříve přivolat pomoc. Pamatujte, že na prvním místě je vždy bezpečnost zachránce. Bezhlavé skákání do silného proudu vody představuje značná rizika. Vždy je lepší přenechat záchranu profesionálům.

Pokud se vám přesto podaří zvíře dostat do bezpečí a zvíře dýchá a je při vědomí, snažte se ho co nejdříve dopravit k veterinárnímu lékaři, protože tonutí může způsobit poškození plic a sekundární komplikace.

Pokud zvíře nedýchá, položte ho na pravý bok a uvolněte dýchací cesty. Otevřete tlamu a zkontrolujte, zda není v dýchacích cestách překážka (např. zvratky, bláto, listí, voda). Pokud nějaká překážka existuje, opatrně ji odstraňte. Zvíře by mělo ležet na rovném, pevném povrchu, s hlavou a krkem v přímé linii (ne ohnuté), aby byly dýchací cesty volné.

Umělé vdechy provádějte do nosu zvířete při zavřené tlamě. Objem vdechovaného vzduchu musí být úměrný velikosti zvířete. Následně zahajte resuscitaci – u malých plemen pěti umělými vdechy, u velkých plemen dvěma. Pokud zvíře nereaguje, pokračujte v resuscitaci: u malých plemen 15 stlačení hrudníku a dva vdechy, u velkých plemen 30 stlačení hrudníku a dva vdechy, dokud nedojde k obnovení srdeční a dechové činnosti. Následně zajistěte tepelný komfort a co nejdříve zvíře dopravte k veterinárnímu lékaři.

To, co se standardně doporučuje při tonutí v čisté vodě, může být v tomto případě problematické kvůli riziku nákazy nebo zranění zachránce. Vše záleží na podmínkách, ve kterých se tonoucí zvíře nachází. Dalším pochopitelným problémem je dostupnost hasičů, kteří se primárně zaměřují na záchranu lidských životů, a proto nemusí být k dispozici pro záchranu zvířete.

4. Co sledovat u psa (ze zdravotního hlediska), který se pohyboval nebo pohybuje v zaplaveném území?

Změny v chování. Apatie, letargie, zvýšený stres, strach nebo nervozita. Nedostatek vody nebo kontaminovaná voda může způsobit dehydrataci. Respirační problémy jako kašel, zrychlené dýchání, nebo dušnost mohou naznačovat zánět plic nebo aspiraci vody. Kožní problémy jako poranění kůže,

vyrážky nebo infekce způsobené kontaktem s kontaminovanou vodou. Gastrointestinální problémy jako průjem, zvracení, nechutenství mohou být známkou infekce nebo otravy. Sledujte tělesnou teplotu.

5. Jaké preventivní veterinární vyšetření je vhodné u zvířat po záplavách (povodních)?

Při návštěvě veterinárního lékaře dbejte na jeho doporučení a nic nepodceňujte. Celkové vyšetření bude více než vhodné a může zahrnovat například od kontroly srsti a kůže po RTG, SONO dutiny břišní nebo vyšetření krve. Vše záleží na stavu zvířete.

Zdroj: FB/Záchranná služba veterinární Pet-Medic Praha

6. Máte přímé zkušenosti se záchranou zvířat po povodních (přesuny, první pomoc atd.)

Veterinární záchranná služba Pet-Medic Praha má zkušenost s týdenním zásahem v oblastech zasažených tornádem v roce 2021. Tehdy jsme si poprvé ověřili, jak zvládneme zásah takových rozměrů. Zkušenosti se zásahem při povodních však zatím nemáme.

Samozřejmě, jakmile k nám dorazily informace o možných povodních, naše vedení přijalo opatření k zajištění provozu na území hlavního města. Momentálně zjišťujeme možnosti, jak a zda můžeme pomoci v postižených oblastech.

Na závěr bychom rádi poděkovali týmu PET–MEDIC za jejich čas a cenné rady, které nám poskytli v tomto rozhovoru. Zároveň si velmi vážíme jejich dlouholeté spolupráce s naší Nadací na ochranu zvířat, která má pro nás obrovský význam. 

Přejeme PET–MEDIC mnoho úspěchů a hodně zdaru při jejich neúnavné práci v boji za záchranu zvířecích životů.

Děkujeme, záchranné službě veterinární PET–MEDIC, tým Nadace na ochranu zvířat.

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.