Stepník moravský – kriticky ohrožený druh pavouka

Dnes bychom vás rádi seznámili s nejpestřeji zbarveným pavoukem, který se vzácně vyskytuje v České republice a je patrně nejjedovatějším pavoukem na našem území.

Jmenuje se STEPNÍK MORAVSKÝ (Eresus moravicus). Tento vzácný druh pavouka, byl objeven a vědecky popsán teprve v roce 2008 RNDr. Milanem Řezáčem, Ph.D., českým zoologem z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze.

Foto: Lukáš Pich

Vzhled a výskyt stepníka moravského 

Samice stepníka dosahuje velikosti 13 až 16 mm, samec 5 až 9 mm. Samci mají výstražné bílo-černo-červené zbarvení připomínající zbarvení slunéčka, které je chrání před predátory orientující se zrakem, jakými jsou například ptáci. Samice jsou celé černé, pouze na hlavě mají velkou svítivě oranžovou skvrnu.

Samice stepníka moravského / Foto: Lukáš Pich

Stepník je poměrně plachý a žije skrytě v přibližně 10 cm hlubokých norách jejichž ústí je z vrchu chráněno pavučinovou stříškou. Ač je jedovatý nemusíte se ho obávat, byl by doslova zázrak, abyste na něj narazili například doma nebo ve městě, pouze velice vzácně v přírodě. 

Tento druh pavouka  je endemický pro střední Evropu, zejména Českou republiku, kde se vyskytuje především na jižní Moravě. Byl nalezen například na Pálavě u Mikulova, v oblasti Bzeneckých písků, na předměstích Brna, v Podyjí, na Mohelenské hadcové stepi. Téměř všechny jeho lokality jsou rezervacemi.

Stepník na seznamu kriticky ohrožených druhů

Foto: Lukáš Pich

Stepník moravský jako velice pozoruhodný a jako památný druh si zasluhuje druhovou ochranu. Je uveden v červeném seznamu kriticky ohrožených druhů. Ochrana jeho přirozeného prostředí je klíčová pro jeho přežití. Nejvíce ohrožen je zarůstáním a zalesňováním biotopů a jejich celkovým úbytkem z krajiny.

Určité riziko představují také teraristé, kteří jsou schopni atraktivní pavouky systematicky vyhledávat – a to třeba i ke komerčním účelům.

Více informací o objevení stepníka si můžete přečíst v zajímavém článku od jeho objevitele Milana Řezáče v časopisu Živa

O stepníkovi moravském jsme si popovídali s kameramanem přírody Lukášem Pichem, který tohoto úchvatného pavouka pravidelně v přírodě fotografuje a natáčí. Patří mu také velké poděkování za to, že nám k tomuto článku a rozhovoru poskytl překrásné fotografie a videa. 

Jak je těžké na stepníka v přírodě narazit?

Málokdo má to štěstí, aby na stepníky v přírodě narazil, pokud se za nimi cíleně nevypraví. Stepníci žijí ve velmi specifickém prostředí a navíc tráví většinu života pod zemí. Největší šance je potkat roztoužené samečky, kteří v určitém ročním období pobíhají po povrchu země a hledají nory samic, aby se s nimi spářili.

Vracíte se na stejná místa nebo hledáte i jiná?

Já osobně navštěvuji stepníky moravské převážně na jedné lokalitě, kterou jsem pro arachnologickou komunitu v roce 2011 sám objevil, a je tedy pro mě srdeční záležitostí. Letos jsme s kolegy tomuto místu dokonce zajistili management travního porostu, aby pavoukům jejich drobná step nezarostla agresivními druhy travin. 

Kdy je ideální doba na pozorování stepníka?

Záleží na tom, o kterém stepníkovi se bavíme, protože v České republice žijí čtyři různé druhy – stepník rudý, moravský, černonohý a pálavský. U různých druhů probíhají námluvy v různou dobu. Samečky stepníka moravského můžeme potkat na přelomu dubna a května, kdežto třeba samečci stepníků rudých pobíhají po povrchu země až v pozdním létě. Nory samic je vhodné dohledávat během jara, později v roce už bychom to nemuseli stihnout. Mláďata, která se vylíhnou uvnitř nory, totiž maminku často zkonzumují. 

Kolik hodin strávíte hledáním pavouka pro vaše fotografie a videa?

Hledání se většinou počítá spíš v řádech minut, pokud člověk ví, kde stepníky hledat. Horší je to potom se samotným natáčením. Stepníci jsou dosti neposední pavouci, pro které je povrch země nepřirozeným prostředím, a tak je zpravidla velmi těžké pavouky přimět, aby se byť jen na chvilku zastavili.

Foto: Lukáš Pich

Nebojíte se kousnutí? Kousl Vás už někdy stepník? Víte o někom, koho kousl?

Kousnutí stepníkem je extrémně nepravděpodobné, jsou to velmi mírumilovní pavouci. Osobně vím jen o hryzanci, který si záměrně nechal uštědřit arachnolog Milan Řezáč, jenž stepníka moravského jako druh v roce 2008 popsal. Chtěl na vlastní kůži zjistit, jaké účinky má stepníkův neurotoxin na lidský organismus. Stepníci jsou jedni z našich nejjedovatějších pavouků a jejich jed prý dokáže způsobit několikahodinovou horečku provázenou bolením hlavy. Pokud ovšem nebudete pavouka cíleně dráždit, není třeba se bát.

Víte o tom, že stepníka ohrožují teraristé, kteří jej odchytávají ve volné přírodě? Co si o tom myslíte?

Naštěstí o této problematice moc nevím, protože bych byl na takové sběratele asi hodně zlý. Je sice pravda, že pro ochranu bezobratlých je vždycky klíčové hlavně zachování jejich biotopu, ale zrovna u stepníků, kterých na jednotlivých lokalitách nikdy není příliš mnoho, takové chování může způsobit citelné ztráty. 

Stala se vám při natáčení nějaká kuriozita?

Na jaře se nám s manželkou vydařila taková menší kuriozitka. Rozložili jsme v trávě filmařské harampádí a vydali se pátrat po lezoucích „beruškách“. Většinou je potřeba najít stepníků několik a vybrat z nich toho, který má nejlepší vlohy pro modeling. Ne každý sameček je totiž ochotný při natáčení spolupracovat. „Tohohle ne, ten je moc malinkej. Tenhle taky ne, to je hroznej divoch. Hele, tady je jeden pěknej macek! Akorát…, hele, jemu chybí tečka!“ Takto originálního stepníka jsem viděl poprvé v životě, a dokonce byl i celkem ochotný si s námi hrát. Jen jsem nevěděl, jestli mám být nadšený z objevené rarity, nebo se zlobit, že nebudu mít v záběru pěkně vybarveného manekýna. Tak víte co? Posuďte to raději sami. Podívejte se na video stepníka s chybějící tečkou

Děkujeme, Lukáši, za náramně zajímavý a také zábavný rozhovor, stejně tak i za Vaše parádní fotografie a videa. 

Pokud vás zajímají i další krásná videa z české přírody, doporučujeme se podívat na Lukášův YouTube kanál 

Sledujte Lukáše také na FB – Lukáš Pich – kameraman přírody

Foto: Lukáš Pich

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.