MEZINÁRODNÍ NOC PRO NETOPÝRY

Mezinárodní (dříve Evropská) noc pro netopýry je osvětovou akcí s dlouholetou tradicí zaměřenou na ochranu netopýrů. Probíhá pod záštitou Dohody o ochraně populací evropských netopýrů (EUROBATS) – a to již od roku 1997. Původně se konala pouze v evropských zemích, ale v roce 2012 se rozšířila i na další kontinenty a stala se tak akcí celosvětovou. Rozšířila se i do tak exotických lokalit, jako je Egypt, Sýrie, Libanon, Korea nebo i zemí Jižní Ameriky.

Mezinárodní noc pro netopýry nabízí jedinečnou příležitost seznámit se s těmito tajemnými a často neprávem opomíjenými savci z řádu letouni. 

Zpravidla se jedná o noc z 28. na 29. srpna, osvětově–vzdělávací akce se však konají během měsíců srpna a září. 

V České republice se k Mezinárodní noci pro netopýry připojuje mnoho organizací, které připravily bohatý program plný zajímavých akcí pro veřejnost. Přednášky či noční exkurze nabídne program Mezinárodní noc pro netopýry Přehled akcí. Akce se konají v období od 17. srpna do 20. září na více než 50 místech po celém našem území (celkem 53 netopýřích nocí). Mezinárodní noc(i) pro netopýry pořádají Česká společnost pro ochranu netopýrů (ČESON) a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) ve spolupráci s řadou dalších nevládních neziskových organizací, ale i muzejních nebo památkových institucí.

Program netopýřích nocí zahrnuje večerní vycházky do přírody, ukázky výzkumných metod (odchyt netopýrů do sítí, sledování netopýrů pomocí ultrazvukového detektoru), přednášky s projekcemi, prezentace hendikepovaných netopýrů nebo také zábavné hry a vědomostní soutěže pro děti (i dospěláky). V některých lokalitách se návštěvníci mohou zúčastnit také mimořádné noční prohlídky hradu, zámku či jeskyně. 

Foto: Tomatomicek, Pixabay.com

Oslovili jsme Ing. Dagmar Zieglerovou, předsedkyni ZO ČSOP Nyctalus, věnující se mnoho let ochraně netopýrů, která nám poskytla rozhovor k tématu Mezinárodní noc pro netopýry.

Co Vás přivedlo k zájmu o netopýry a péči o ně?

K zájmu o netopýry mne přivedlo první setkání s nimi na Přírodovědecké fakultě UK, kde studovala dcera a kam doputovala kolonie netopýrů rezavých, kteří se původně usídlili v suterénu Ministerstva zahraničních věcí ČR. Svým nočním létáním tito netopýři opakovaně spouštěli alarm, tudíž je bylo nutné přemístit. Péče o netopýry byla impulsem k založení ZO ČSOP Nyctalus.

Čím se vaše organizace ZO ČSOP Nyctalus zabývá?

Zabýváme se především osvětou a vzděláváním veřejnosti. To je nejúčinnější způsob ochrany netopýrů. Pořádáme osvětové akce pro veřejnost, osvětově–vzdělávací programy o netopýrech a další edukativní akce, přednášky a besedy pro různá vzdělávací a jiná zařízení, kdy navštěvujeme školy a školky, domovy pro seniory apod. Osvětové akce, jejichž prostřednictvím se účastníci mohou seznámit se základními informacemi o způsobu života netopýrů, mohou změnit pohled na tato zákonem chráněná zvířata od lhostejnosti k aktivní ochraně, a také vyvrátit různé pověry, mýty o netopýrech.

Jaké akce k Mezinárodní noci pro netopýry chystáte?

Nejbližší akce Odpoledne s netopýry v Muzeu Českého krasu v Berouně proběhla 27.8. Netopýří noc v Koněpruských jeskyních a Domě přírody Českého krasu pořádáme 28.8. Dále zajišťujeme stanoviště s netopýry na akci Netopýří noc na zámku Červené Poříčí dne 30.8. V Praze pořádáme Netopýří noc v Toulcově dvoře dne 2.9. a Netopýří noc na Hamru dne 3.9. Netopýři noci v Brandýsku u Kladna pořádáme v hornickém skanzenu Solvayovy lomy ve dnech 9.9. a 22.9. Podrobné informace ke všem akcím pořádaným v rámci programu Mezinárodní noc pro netopýry naleznete na internetových stránkách: https://www.netopyrinoc.cz/.

Jaká je situace netopýrů v České republice? Kolik druhů zde žije a jak jsou ohroženi?

Na našem území žije 27 druhů netopýrů. Ohroženy jsou zejména v létě mateřské kolonie samic s mláďaty nebo v zimě kolonie hibernujících netopýrů, protože v jednom úkrytu se může nacházet velké množství jedinců z území třeba celého okresu.

Foto: Dana Tentis, Pixabay.com

Co je v současné době největším problémem a rizikem pro netopýry?

Velkým problémem pro netopýry je ztráta přirozeného úkrytu nebo loviště – zejména ve stromech. Netopýři obývají stromové dutiny v zimě i v létě. Se změnou klimatu se zvyšuje počet extrémních meteorologických jevů, jako jsou bouře, vichřice, přívalové deště, jejichž vinou se doupné stromy lámou nebo musí být z bezpečnostních důvodů pokáceny. Pak si netopýři nacházejí náhradní úkryty v lidských obydlích, objektech a stavbách, kde jsou často nevítanými sousedy.

Jak mohou lidé (laická veřejnost) netopýrům nejlépe pomáhat a přispívat k jejich ochraně?

Pro netopýry je důležité, aby je lidé nerušili v jejich úkrytech. Netopýrům pomůže i seznámení širší veřejnosti s jejich způsobem života. V mnoha aspektech jsou totiž naprosto odlišní od všech jiných savců. Jen málo lidí chce netopýrům ubližovat, stává se to spíše z neznalosti, nevědomosti nebo nedbalosti a lhostejnosti.

Co mají lidé dělat, pokud narazí na zraněného nebo nemocného netopýra, případně pokud k nim netopýr zalétne do obydlí a nemůže se dostat ven?

Když večer vlétne netopýr do místnosti, je nejlepší zhasnout, otevřít okno dokořán, roztáhnout záclony a počkat, až se zorientuje a sám vyletí. Nechce se v lidském příbytku zabydlet, ale zabloudil a bude šťastný, že se dostal ven. Když někdo narazí na netopýra venku v přírodě nebo ve městě, jak leží na zemi nebo na viditelném místě nízko nad zemí, je zjevné, že tento netopýr má problém a potřebuje pomoc člověka. V takovém případě je potřeba zavolat záchrannou stanici pro volně žijící živočichy (v místně nálezu či ve spádové oblasti) nebo SOS linku, tel. č. 731 523 599. Na netopýra nikdy nesahejme holýma rukama! Vyděšené zvíře může kousnout. Netopýr neví, že mu chceme pomoci, blížící ruky se může bát, a jediný způsob, jak se dovede bránit je kousnutí.

Jak je to s nebezpečím přenosu vztekliny v případě netopýrů? Nedávno se u nás bohužel jeden případ vyskytl.

Dovolím si zjednodušení. Výskyt vztekliny u netopýra je v České republice velmi vzácný. Netopýří vzteklinu způsobuje specifický virus EBLV – jiný než u ostatních savců. K přenosu na člověka dochází, když se tělní tekutiny infikovaného netopýra dostanou do krevního oběhu člověka. To se stane kousnutím. Ke kousnutí může dojít při nesprávné manipulaci se stresovaným nebo zraněným zvířetem. Proto vždy používáme kožené rukavice nebo jiné ochranné prostředky.

Děkujeme Dagmar Zieglerové ze ZO ČSOP Nyctalus za rozhovor a srdečně zveme všechny přátele netopýrů a zájemce na výše uvedené akce pořádané k oslavě Mezinárodní noci pro netopýry.

Co vás čeká na Mezinárodní noci pro netopýry?

Exkurze do přírody: vydejte se s odborníky do míst, kde netopýři přebývají. Pomocí ultrazvukových detektorů budete moci naslouchat jejich volání a pozorovat je v jejich přirozeném prostředí.

Přednášky a workshopy: získejte nové informace o životě netopýrů, jejich významu pro ekosystém a o tom, jak je můžeme chránit.

Prezentace: prohlédněte si zajímavé exponáty, fotografie a videa, které vás přenesou do světa netopýrů.

Aktivity pro děti i dospělé: vyzkoušejte si různé dovednostní hry a vědomostní soutěže s netopýří tématikou, dozvíte se zajímavé informace o netopýrech zábavnou formou.

Proč se účastnit Mezinárodní noci pro netopýry?

Objevíte fascinující svět nočních letců: netopýři jsou úžasní tvorové, kteří dokáží létat, používají echolokaci a mají mnoho dalších unikátních schopností.

Přispějete k jejich ochraně: získáte informace o tom, jak můžete pomoci netopýrům a přispět k jejich ochraně.

Prožijete nezapomenutelné chvíle: Mezinárodní noc pro netopýry je skvělou příležitostí strávit den & noc s přáteli a rodinou a nahlédnout do světa netopýrů.

Kde najít informace o akcích ve vašem okolí?

Informace o konkrétních akcích pořádaných v rámci Mezinárodní noci pro netopýry najdete na webových stránkách:

Mezinárodní noc pro netopýry – Přehled akcí: https://www.netopyrinoc.cz/

ZO ČSOP Nyctalus: https://www.nyctalus.cz/cz/, https://www.nyctalus.cz/cz/akce_s_netopyry/pozvanky.html

Česká společnost pro ochranu netopýrů: https://www.ceson.org/

AOPK ČR: https://www.nature.cz/

 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.