26. srpen – MEZINÁRODNÍ DEN PSŮ

Mezinárodní den psů se slaví každoročně 26. srpna. Věnován je všem psům, od těch nejmenších po obří plemena, a je příležitostí oslavit jejich věrnost, lásku a radost, kterou nám přinášejí do života. Je oslavou zvláštního pouta, které nás spojuje s našimi čtyřnohými psími přáteli. Tento den slouží také jako připomínka, že mnoho psů nemá domov a hledá láskyplnou rodinu.

Mezinárodní den psů je ideální příležitostí oslavit naše čtyřnohé psí přátele a poděkovat jim za vše, co pro nás dělají a znamenají – ať již dlouhou společnou procházkou, zábavnou hrou nebo speciální odměnou v podobě oblíbeného pamlsku nebo nové hračky. Udělejme tento sváteční den pro naše psy výjimečným, protože oni si to zaslouží!

Nezapomínejme ale ani na psy bez domova – v útulcích, azylech nebo dočasné péči, kteří potřebují naši pozornost, pomoc a podporu!

Nadace na ochranu zvířat se prostřednictvím svých aktivit (nejen) v osvětově–vzdělávací nebo poradenské oblasti a svých kampaní a projektů snaží pomáhat psům i chovatelům, aby jejich soužití bylo co nejspokojenější a vzájemné vztahy co nejharmoničtější. Nadace samozřejmě nezapomíná ani na psy bez domova, psy v útulcích, azylech, depozitech a dočasné péči.

Jak lidem pomáhají psi z útulků?

Psi z útulků přinášejí do našich životů neskutečně mnoho pozitivity, lásky, sounáležitosti a podpory.

Adopce psů z útulků, azylů, depozit a dočasek hrají klíčovou roli v řešení problému opuštěných zvířat. Každý rok končí mnoho psů tzv. na ulici nebo v útulcích – ať již kvůli nezodpovědnému chování jejich původních majitelů, nechtěným vrhům, nebo životním okolnostem a změnám, které znemožnily majitelům se o psa dále starat. Adopcí psa nejenže poskytnete domov zvířeti, které jej zoufale potřebuje a uděláte dobrý skutek, ale také přispějete k řešení problému přeplněných útulků.

Jedním z nejkrásnějších aspektů, který adoptivní majitelé často zmiňují, je nesmírná vděčnost těchto psů. Pes, který zažil těžké chvíle, prožil pochmurnou minulost, nouzi, nejistotu, strach (z opuštění) a někdy bohužel i týrání, projevuje neskonalou vděčnost, oddanost a lásku k novému majiteli, nové rodině. Pes, který si prošel traumatem, ztrátou domova a rodiny, nepoznal nebo ztratil lásku a péči, má více empatie a lépe vycítí, když jeho nového majitele cokoliv trápí, a poskytne mu starostlivou láskyplnou podporu v těžkých chvílích. Adoptovaný pes zpravidla chápe, že dostal druhou šanci, a díky tomu si vytváří se svým novým majitelem velmi silné autentické pouto. Tento vztah, založený na důvěře, porozumění a lásce, je naplněn hlubokým pocitem sounáležitosti.

Psi z útulků nás tedy učí bezpodmínečné lásce a důvěře. Jejich vděčnost za nový domov, rodinu a přízeň je až nakažlivá a inspiruje nás k přehodnocení životních hodnot a priorit a k vyšší empatii nejen ke zvířatům, ale i k ostatním lidem. “Útulkáči” pomáhají lidem i tím, že je “naučí žít” – mění životy těch, kteří si je adoptují, k lepšímu.

Někteří psi z útulků mají dokonce ještě větší potenciál pomáhat lidem. Absolvují speciální výcvik canisterapie a stávají se terapeutickými psy. Tito psi pomáhají lidem s různými zdravotními a psychickými problémy – například dětem s autismem odstranit sociální fobii, zlepšit jejich sociální a komunikační dovednosti. Seniorům poskytují společnost a pomáhají jim překonat pocit osamělosti. Lidem s psychickými problémy, depresemi, úzkostmi nebo PTSD pomáhají snížit stres, uvolnit napětí, odbourat úzkosti, zlepšit psychickou kondici a nabývat duševní pohodu. Lidem v resocializačních programech (např. po návratu z výkonu trestu) pomáhají zařadit se zpět do společnosti, do reálného života. Díky své zkušenosti s bezdomovectvím, nedostatkem či úplnou absencí lásky a péče, ale bohužel často i s násilím, které na mnoha z nich bylo člověkem spácháno, a díky naději, kterou jim dala adopce, pomáhají těmto lidem uvěřit v druhou šanci – na nový (dobrý) život, odpuštění a přijetí.

Adopce psa tedy neznamená pouze záchranu zvířete, ale i získání oddaného přítele a parťáka pro život. Vděčnost, věrnost a láska, jimiž vás adoptovaný pes obdaruje, jsou hodnotami, které se nedají koupit a jsou k nezaplacení, dělají nás jako lidské bytosti a naše životy daleko lepšími, bohatšími a smysluplnějšími. Proto jsou adopce a adoptovaní psi tak výjimeční.

Nekupujte – adoptujte, pomáhejte psům v útulcích

Pokud uvažujete o psím parťákovi, doporučujeme vám se poohlédnout po adopční nabídce psů z útulků. Ty doslova a do písmene praskají ve švech. Nejen jejich pracovníci budou vděční, pokud nějakému psu pomůžete a uvolníte místo pro dalšího pejska. Vás pak může hřát dobrý pocit, že místo koupě psa jste jeho adopcí udělali dobrý skutek. V útulku najdete pestrou nabídku psů všech možných barev, velikostí, stáří, povah a osobností. 

Jestli byste rádi psům bez domova pomáhali, ale nemůžete si psa adoptovat, máme pro vás i jiné způsoby podpory a pomoci. 

Můžete útulkům či organizacím pomáhat jako dobrovolníci. Možností je hned několik – například sdílení adopčních nabídek psů, kteří hledají domov, na vašich sociálních sítích. Zabere vám to pár minut a psům zvýšíte šance, že se někomu zalíbí. Také se hodí talent na fotografování, atraktivní fotografie psů k adopci jim mohou pomoci najít domov. Žádaná a potřebná je také dobrovolnická pomoc při venčení nebo krmení psů v útulcích. Některé útulky budou vděčné, když jim psy pomůžete venčit, socializovat a hrát si s nimi. Pro psy je to totiž velice přínosné pro jejich fyzickou a psychickou pohodu a vy jim tím zpříjemníte čekání na nový domov. 

Útulky a organizace pečující o psy uvítají finanční i materiální pomoc – v podobě krmiva a pochoutek, chovatelských potřeb a vybavení (pelíšků, obojků, vodítek aj.), hraček nebo i čisticích prostředků. Materiálními dary ušetříte útulkům finanční prostředky. Myslet také můžete na pracovníky útulku. I oni si zaslouží odměnu za prospěšnou práci, kterou vykonávají, a udělá jim radost například káva nebo čokoláda, kterou si obrní nervy při jejich náročné a často i stresující práci. 

Další možností je dočasná péče. Jelikož útulky stále bojují s přetíženou kapacitou, ocení, pokud u sebe psa (k adopci) dočasně ubytujete, než najde novou rodinu. 

Pojďme Mezinárodní den psů oslavit pomocí!

Psi nám pomáhají. Pomáhejme také my jim. 

A nezapomínejme na psy bez domova – v útulcích, azylech, v dočasné péči.

Nadace na ochranu zvířat pravidelně přerozděluje finanční prostředky (nadační příspěvky) mezi útulky, azyly, depozita a další organizace pečující o zvířata.

Mezinárodní den psů je skvělou příležitostí k zamyšlení nad tím, jak můžeme zlepšit život psů bez domova – “útulkáčů”. Každý z nás může (alespoň drobně) přispět a pomoci psům v útulcích.

POMOZTE NÁM POMÁHAT A PODPOROVAT “ÚTULKÁČE”.

ZAŠLETE DÁRCOVSKOU SMS ve tvaru:

DMS OCHRANAZVIRAT 190

na tel. č. 87 777.

DĚKUJEME, ŽE SPOLU S NÁMI POMÁHÁTE ZVÍŘATŮM!

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.