3. DÍL – JAK PSI POMÁHAJÍ LIDEM

Psi plní v našich životech důležité role a pomáhají nám mnoha způsoby. Většina psů je členem našich rodin a nikoliv nadarmo se říká, že jsme národem pejskařů. Pomalu každá druhá rodina má psa. Někteří psi jsou však předurčeni a speciálně vycvičeni pomáhat a chránit, kdy mají důležité poslání a pracovní funkci služebních psů v bezpečnostních složkách, jakými jsou policie, celní správa/y, armáda, hasičské sbory, nebo slouží jako ochránci osob a strážci objektů.  

Výcvik služebních psů je nákladný, komplexní, náročný a dlouhodobý proces. Psi jsou trénováni na poslušnost, speciální úkoly a sociální interakci. Důležitá je také jejich zdravotní kondice a psychická odolnost. Díky svému výcviku, dovednostem a schopnostem dokáží pomáhat k ochraně osob, objektů, infrastruktury a zajišťovat bezpečnost ve společnosti.

Celní psi – neocenitelní pomocníci v boji proti pašeráctví

Celní psi zastávají zásadní roli při ochraně hranic a boji proti nelegálnímu obchodu. Tito čtyřnozí pomocníci jsou nasazováni zejména na letištích, hraničních přechodech nebo v poštovních střediscích, kde pomáhají odhalovat pašované zboží, drogy, tabákové výrobky, alkohol či dokonce zbraně a výbušniny. Výcvik těchto psů je náročný a vyžaduje speciální trénink, po jehož absolvování jsou schopni rozpoznat i velmi nepatrná (stopová) množství nelegálních látek.

Díky vynikajícímu čichu dokáží odhalit širokou škálu zakázaných nebo regulovaných látek, jakými jsou narkotika (od lehkých drog jako marihuany a kokainu až po tvrdé drogy – syntetické psychotropní látky), výbušniny (střelivo, hořlavé nebo explozivní a další nebezpečné látky, směsy i předměty, včetně detonačních zařízení), bankovky – velké sumy hotovosti, které jsou často spojeny s ilegálními obchody a výnosy z nelegální činnosti, živočišné komodity – produkty z ohrožených druhů zvířat (jako slonovina nebo kožešiny z kočkovitých, psovitých nebo medvědovitých šelem), rostlinné komodity – vzácné a chráněné druhy rostlin, zboží – padělky značkových výrobků, potraviny nebo neschválené, nekontrolované, zakázané farmaceutické produkty a přípravky, které mohou ohrozit zdraví lidí nebo životní prostředí.

Celní psi jsou díky tréninku a spolupráci se svými psovody jedním z nejúčinnějších nástrojů v boji proti pašování a nelegálnímu obchodu ve všech zemích světa. Jejich práce významně přispívá k ochraně veřejného zdraví a bezpečnosti.

Celní správa České republiky pravidelně oceňuje práci svých psích pomocníků, kteří jsou nejen výbornými pracovníky, ale často také milovanými členy rodin svých psovodů. Celní psi dokazují, že i v dnešní době plné moderních technologií zůstává schopnost, jako je výjimečný psí čich, nenahraditelným a klíčovým pomocníkem v ochraně vnějších hranic země a vnitřní bezpečnosti státu.

Foto: Irena Vanišová

Jak probíhá výcvik celních psů?

Výcvik celních psů začíná již od štěněcího věku, kdy jsou vybráni jedinci s vhodnými vlastnostmi, jakými jsou silná motivace, výjimečný čich, přirozená poslušnost a odolnost. Tyto vlastnosti nejlépe splňují plemena psů, k nimž patří zejména německý ovčák, belgický ovčák malinois nebo labradorský retrívr, která jsou známa svou inteligencí, učenlivostí, pracovitostí, přizpůsobivostí a poslušností.

První fáze výcviku zahrnuje socializaci štěněte, tedy jeho zvykání si na různé situace, lidi a prostředí. Pes se musí naučit klidu i v stresových situacích a v rušných prostředích, jakými jsou například letiště plná cestujících. Jakmile je pes dostatečně socializován, následuje specializovaný trénink, který se zaměřuje na “práci nosem”, vyhledávání konkrétních komodit. Psi jsou cvičeni tak, aby dokázali vyhledat a označit komodity jako tabákové výrobky, narkotika, zbraně, bankovky nebo výbušniny i v těžko přístupných místech, jakými jsou skrýše v objektech, dutiny v dopravních prostředcích nebo kontejnery. Když pes objeví zakázanou látku či předmět, označí ho určeným způsobem (nejčastěji štěkáním). Jeho psovod pak provede důkladnou kontrolu psem označeného místa nebo zavazadla. Psi jsou odměňováni za správně provedené úkoly, jako je nalezení skryté látky. Tento pozitivní přístup pomáhá budovat silné pouto mezi psem a psovodem a motivuje psa k další práci.

Trénink probíhá hravou formou, kdy pes hledá ukryté předměty s cílem najít svou odměnu – nejčastěji oblíbenou hračku. Postupně se zvyšuje náročnost úkolů, až pes zvládne hledat látky v reálném prostředí (např. ve skladech nebo na letištích).

Celý výcvik trvá několik měsíců až rok (i déle) a po jeho úspěšném absolvování je pes připraven pracovat jako celní pes. Nicméně ani poté výcvik nekončí – psi i jejich psovodi se musí po celou svou aktivní službu pravidelně účastnit tréninků, aby si udrželi svou odbornou zdatnost.

Zdroj: FB/Celní správa České republiky

Kde celní psi pracují?

Celní psi jsou nepostradatelní na různých místech a při plnění rozmanitých úkolů po celé České republice. Jejich hlavní pracovní lokace a oblasti zahrnují:

Letiště – na mezinárodních letištích, jako je Letiště Václava Havla v Praze, jsou celní psi nasazováni především při kontrole osob, zavazadel, zásilek nebo i k ochraně bezpečnosti prostoru letiště. Pomáhají odhalovat pašované (shora popsané) komodity, které by se jinak mohly dostat na naše území nebo z našeho území do zahraničí.

Hraniční přechody – psi jsou důležitou součástí celních kontrol na silničních i železničních hraničních přechodech, kde zkoumají podezřelá vozidla, zavazadla a kontejnery. I přes otevřené hranice v rámci Schengenského prostoru mají celní kontroly stále velký význam, především v boji proti pašování narkotik, ale i v potírání nelegální migrace (osob).

Poštovní střediska – s rostoucí popularitou online nakupování stoupá i počet přepravovaných zásilek, které míří do a z České republiky. Celní psi jsou proto nasazováni také v poštovních a logistických centrech, kde prohledávají zásilky a odhalují například narkotika nebo neproclené tabákové výrobky a jiné komodity ukryté mezi běžným zbožím.

Tržnice a sklady – v rámci boje proti nelegálnímu obchodu jsou celní psi využíváni i při raziích na tržnicích nebo ve skladech, kde pomáhají odhalovat padělky zboží, nelegální alkoholické nápoje či tabákové výrobky.

Celní správa České republiky od počátku roku 2024 zachytila mimo jiné zásilky obsahující zakázané omamné a psychotropní látky – 70 případů nezákonného převozu produktů (jako je marihuana nebo hašiš) obsahujících canabinoidy (CBD a THC), ve 27 případech zachytila tablety syntetické MDMA známé jako Extáze, ve 21 případech zásilky kokainu a v 85 případech různé jiné přírodní nebo syntetické drogy. 

Policejní psi – nepostradatelní pomocníci v potírání kriminality

Psi jsou v útvarech psovodů státní nebo městské policie důležitými pomocníky při plnění mnoha úkolů, které by pro lidské policejní složky (policisty) byly obtížné nebo nemožné. Psi jsou využíváni v různých oblastech policejní práce – od potírání trestné činnosti (např. zadržování pachatelů, odhalování narkotik nebo výbušnin), přes pátrání po pohřešovaných osobách, až po zajišťování bezpečnosti osob a veřejného pořádku (např. při akcích pro veřejnost, demonstracích, volebních mítincích apod.). Někteří psi jsou přiděleni k ochraně významných osob nebo k hlídání objektů a odhalování případných narušitelů. Policejní psi jsou v mnoha oblastech nepostradatelnými pomocníky při odhalování trestné činnosti, zajišťování veřejného pořádku a bezpečnosti na území České republiky.

Policejní psovodi jsou speciálně vyškolení policisté, kteří spolupracují se svými čtyřnohými kolegy – služebními psy. Dvojice pes – psovod tvoří nedílnou součást mnoha policejních složek. Psovodi se starají o jim přidělené služební psy, zajišťují jejich výchovu a výcvik, budují s nimi lidsko–psí pouto a motivují je ke spolupráci a plnění služebních úkolů. Vzájemná důvěra a společný výcvik jsou nezbytné pro to, aby psi byli schopni pracovat a úspěšně plnit své úkoly. Policie České republiky klade velký důraz na pravidelné tréninky, které udržují psy a jejich psovody v dobré kondici a připravenosti reagovat na jakékoliv situace, jimž při své práci mohou být vystaveni a které musejí zvládnout.

Foto: Irena Vanišová

Vyhledávání osob nebo věcí policejními psy

Policie často využívá speciálně vycvičené psy k hledání pohřešovaných osob (například při pátracích akcích v lesích nebo v městských oblastech). Psi jsou také schopni najít klíčové důkazy na místě činu, jakými jsou zbraně, narkotika, bankovky nebo výbušniny a nástražná detonační zařízení.

Foto: Tereza Nováková a její služební pes Kaly / Zdroj: Tydenikpolicie.cz 

V neděli 18. srpna 2024, krátce před 23:00, došlo na pozemní komunikaci v obci Stará Voda na Chebsku k dopravní nehodě osobního automobilu. K té mělo dojít tak, že osmadvacetiletý řidič osobního vozu značky Renault jedoucí ve směru od Mariánských Lázní do Chebu při vjezdu do obce zřejmě nepřizpůsobil rychlost a vyjel vpravo mimo pozemní komunikaci, kde poškodil vyvýšený obrubník.

Poté narazil do oplocení domu a následně i do samotného domu. Řidič z vozidla vystoupit a z místa utekl, aniž by splnil povinnosti účastníka dopravní nehody. Společně s ním se z místa nehody vytratil také jeho spolujezdec.

Policisté po příjezdu na místo začali po řidiči a spolujezdci okamžitě pátrat. Na místo dorazila také policistka pprap. Tereza Nováková se služebním psem Kalym. Ten na místě zachytil stopu, kterou sledoval travnatým terénem téměř dva a půl kilometru, kde následně oba muže spolu se svou psovodkou vypátral a zajistil.

Při dopravní nehodě utrpěl spolujezdec zranění. Po dopadení byl převezen zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice k ošetření.

Řidič se po dopravní nehodě podrobil orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, která vyšla s pozitivním výsledkem 1,92 promile.

Způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na přibližně 500 tisíc Kč.

Chebští dopravní policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny tak osmadvacetiletému muži hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. 

Více podrobností k tomuto případu se dočtete v článku: Týdeník policie.

Detekční psi

Psi mají až 50x lepší čich než lidé, díky tomu jsou výbornými pomocníky při detekci látek, které by jinými prostředky a nástroji bylo velmi obtížné objevit. Policejní psi jsou schopni identifikovat i velmi malé množství zakázaných omamných a psychotropních látek nebo výbušnin ukrytých například v zavazadlech, vozidlech nebo kontejnerech.

Policejní psi jsou vycvičeni na rozpoznání specifických pachů různých druhů přírodních nebo syntetických drog, jakými jsou marihuana, kokain, heroin, pervitin, LSD apod. Mohou být nasazeni například při raziích v bytech, nočních klubech nebo na tržnicích, kde je podezření na distribuci drog. 

Výbušniny představují závažnou hrozbu pro veřejnou bezpečnost, a proto jsou policejní psi speciálně cvičeni také na vyhledávání různých typů výbušnin jako třaskavin, trhavin, střelivin a pyrotechnických látek. Tito psi se uplatňují například při preventivních kontrolách na veřejných akcích, kde může hrozit teroristický útok, ale také při pátrání po náložích, které by mohly být umístěny v budovách, dopravních prostředcích nebo na veřejných místech. Psi jsou schopni detekovat různé chemické látky, z nichž se výbušniny skládají, a to i ve stopovém množství.

Psi pro speciální zásahy

Policejní psi pomáhají při zajišťování bezpečnosti na veřejných akcích, demonstracích a různých shromážděních s vysokou koncentrací osob. Jejich přítomnost a schopnosti přispívají k udržení pořádku, prevenci násilností nebo jejich eliminaci, k ochraně občanů i policistů. Tito psi vycvičení na speciální bezpečnostní zásahy a policejní operace jsou nepostradatelnými pomocníky při zvládání situací, které jsou a mohou být nebezpečné pro jejich účastníky i širokou veřejnost.

Přítomnost policejních psů má často preventivní efekt. Psi slouží jako odstrašující prostředek, který pomáhá snížit riziko eskalace násilí. Je menší pravděpodobnost, že demonstranti přistoupí k násilí nebo vandalismu, pokud jsou na místě policejní psi.

Psi zároveň poskytují fyzickou ochranu policistům i veřejnosti. V případě, že situace přeroste v násilný střet, konflikt, jsou schopni zasáhnout rychle a efektivně, aniž by způsobili zbytečná zranění či škody na majetku. Mohou být použiti k rozehnání davu nebo k ochraně policejní linie před útoky.

Psi tedy nejsou jen prostředkem k zastrašení, ale skutečnými partnery policistů, kteří zajišťují bezpečnost a veřejný pořádek.

Psi ve vězeňské službě

Psi pomáhají nejen ve službách policie nebo celní správy, ale také vězeňské služby České republiky. Tito speciálně vycvičení psi se podílejí na zajišťování bezpečnosti ve věznicích a nápravných zařízeních, pomáhají detekovat zakázané látky a věci, přispívají k prevenci útěků a vězeňských vzpour. Jejich práce je nenahraditelná v prostředí, kde je potřeba neustálého dohledu, dodržování pořádku a bezpečnosti.

Jednou z hlavních úloh psů ve věznicích je (stejně jako u celní správy nebo policie) vyhledávání narkotik, mobilních telefonů a dalších zakázaných látek a předmětů, které se mohou pokusit pašovat vězni nebo jejich osoby blízké při návštěvách ve věznici. Tito psi jsou schopni odhalit drogy ukryté v potravinách, oblečení nebo dokonce v tělesných dutinách. Pomáhají také při kontrolách balíků a zásilek, které míří k vězňům.

Psi jsou využíváni také k udržování pořádku v objektech a areálech věznic. Při zajišťování bezpečnosti mohou asistovat při převozu nebezpečných vězňů nebo během potenciálně nebezpečných situací, jakými jsou nepokoje či pokusy o útěk. Tito psi slouží také k prevenci konfliktů mezi vězni a zajišťování bezpečnosti dozorců.

Psi jsou pravidelně nasazováni při preventivních kontrolách osob, vězeňských cel, společných prostor a venkovních areálů. Mohou pomoci při vyhledávání úkrytů pro nelegální předměty a kontrolovat oblasti, kam  lidé z vězeňské služby nemají snadný přístup.

Zdroj: FB Vězeňská služba České republiky

Armádní psi – nenahraditelní pomocníci na “bojišti”

Armádní psi jsou speciálně vycvičení profesionálové, kteří slouží po boku vojáků. Díky svým jedinečným schopnostem, jako je vynikající čich, fyzická zdatnost a loajalita, se stali výkonnou a neocenitelnou součástí armádních složek po celém světě.

Psi v Armádě České republiky mají důležitou funkci při plnění mnoha různých úkolů a operací, které by bez jejich účasti nebo asistence byly mnohem obtížnější nebo nebezpečnější. Tito psi slouží v nejrůznějších oblastech a vojenských misích – od ochrany vojenských objektů až po speciální operace doma a v zahraničí. 

Armádní psi vycvičení jako psi detekční jsou stejně jako psi ve službách celní správy nebo policie schopni odhalit i stopová množství výbušnin a zbraní, což je nezbytné pro zajištění bezpečnosti vojáků a civilního obyvatelstva.

Psi určení k zajišťování ostrahy hlídají vojenské konvoje, základny a další důležité objekty a pomáhají odhalit případné hrozby útoku, vetřelce a nepřátele.

I psi ve službách armády jsou často nasazováni při pátrání po pohřešovaných osobách – ztracených nebo zraněných vojácích i civilistech.

Někteří psi jsou speciálně vycvičeni k přenosu zpráv nebo k signalizaci nebezpečí.

Hlídací psi – strážci a ochránci

Hlídací psi jsou speciálně vyšlechtěni nebo vycvičeni, aby chránili majetek a své lidské společníky. Jejich přirozený instinkt k ochraně ve spojení s vysokou inteligencí, poslušností a výcvikem, z nich dělá výborné strážce.

Psi slouží lidem jako hlídači po tisíce let. Jejich role strážců se vyvíjela již v době, kdy lidé začali domestikovali vlky, aby je využili nejen jako pomocníky při lovu, ale především jako ochránce svých osad, příbytků, stád a majetku. Psi jsou i dnes využíváni jako pomocníky při ochraně soukromých a veřejných míst, objektů, komunikací, prostor, komunikací, pozemků aj. Hlídací pes upozorní na nebezpečí, jako je přítomnost cizí osoby (narušitele) nebo požár.

Pouhá přítomnost hlídacího psa často odradí před nežádoucím vstupem nepovolaných osob. Jeho hlasité štěkání slouží jako dostatečné varování. Pokud se někdo přesto pokusí vniknout do objektu nebo na pozemek, hlídací pes je připraven zasáhnout fyzicky. 

Výcvik hlídacího psa je náročný a měl by být svěřen zkušenému kynologovi – specialistovi. Základem je i zde poslušnost a důvěra mezi psem a psovodem. Hlídací pes by měl být socializovaný, aby rozlišoval mezi “přáteli” a cizími lidmi – nevítanými, nepovolanými, nechtěnými osobami. Pes musí zvládat poslušnost a musí být vycvičen chránit vymezené teritorium a vnímat jej jako území zájmu a ochrany. Musí být připraven reagovat na potenciální nebezpečí a narušení teritoria.

Dnešní pojetí chovu a výcviku hlídacích psů se výrazně liší od minulosti. Moderní výcvik klade velký důraz na socializaci. Hlídací pes by měl být přátelský ke svým lidem a jejich známým, ale zároveň ostražitý vůči cizím lidem. Hlídací pes potřebuje dostatek pohybu a mentální stimulace. Pravidelné procházky, hry a výcvik jsou nezbytné pro jeho fyzické i psychické zdraví. Správná výchova, výcvik a péče mohou předejít vzniku nežádoucího chování, jako je agresivita nebo úzkost. Hlídací pes není rozený zabiják, jeho případná agresivita je výsledkem frustrace založené nevhodným zacházením, nedostatkem sociální interakce (osamělosti, opuštěnosti, izolovanosti) a zanedbáním či absencí péče. Silné pouto mezi psem a jeho instruktorem, psovodem nebo majitelem je základem úspěšné spolupráce. Hlídací pes by měl být součástí lidské rodiny, a nikoliv izolovaným strážcem. Hlídací psi potřebují lásku, péči a pozornost stejně jako jiní psi – profesionální pomocníci nebo domácí mazlíci a lidští společníci.

Hlídací pes může být skvělým společníkem a ochráncem. Pokud mu poskytnete lásku, řádnou péči, správnou výchovu, výcvik a socializaci, bude šťastný a motivovaný plnit své pracovní poslání.

V dnešní době však můžeme využívat moderní technologie jako elektrické zabezpečovací signalizace (EZS) nebo kamerové systémy (CCTV) vybavené signalizací (dokonce i AI), a tak se počet služebních hlídacích psů postupně snižuje. 

Psi jsou neocenitelnými společníky a pomocníky v našich životech. Pomáhají nám s každodenními úkoly, chrání nás a přinášejí nám radost a pocit bezpečí. Jejich věrnost, oddanost a schopnost porozumět našim potřebám z nich dělají naše opravdové partnery. Psi jsou tu pro nás v těch nejdůležitějších chvílích, a proto bychom si jich měli vážit, poskytovat jim lásku, péči a pomáhat jim na jejich životní cestě stejně, jako oni pomáhají nám.

Vzhledem k tomu, že se blíží MEZINÁRODNÍ DEN PSŮ, který připadá na 26. srpna, máme ideální příležitost oslavit naše čtyřnohé psí přátele a poděkovat jim za vše, co pro nás dělají a znamenají – ať již dlouhou společnou procházkou, zábavnou hrou nebo speciální odměnou v podobě oblíbeného pamlsku nebo nové hračky. Udělejme tento sváteční den pro naše psy výjimečným, protože oni si to zaslouží!

Nezapomínejme ale ani na psy bez domova – v útulcích, azylech nebo dočasné péči, kteří potřebují naši pomoc a pozornost. 

Nadace na ochranu zvířat pravidelně přerozděluje finanční prostředky (nadační příspěvky) mezi útulky, azyly, depozita a další organizace pečující o zvířata.

POMOZTE NÁM POMÁHAT A PODPOROVAT ZVÍŘATA V ÚTULCÍCH.

ZAŠLETE DÁRCOVSKOU SMS ve tvaru:

DMS OCHRANAZVIRAT 190

na tel. č. 87 777.

DĚKUJEME, ŽE SPOLU S NÁMI POMÁHÁTE ZVÍŘATŮM!

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.