1. DÍL – JAK PSI POMÁHAJÍ LIDEM

Blíží se Mezinárodní den psů, který slavíme každoročně 26. srpna. Tento den je věnován oslavě psů a uznání jejich významné role v našich životech. Představuje také příležitost poděkovat našim čtyřnohým přátelům za jejich lásku, věrnost a podporu. Můžeme ho oslavit tím, že si uděláme čas na společné volnočasové, zájmové nebo sportovní aktivity s našimi psy, jakými jsou dlouhé procházky, hry nebo hravý trénink některé z kynologických disciplín. Naše psy můžeme v tento jejich den potěšit také dárky v podobě pochoutek nebo hraček. 
Tento psí “svátek” slouží také jako připomínka, že mnoho psů nemá domov a hledá láskyplnou rodinu. Nezapomínejme tedy ani na psy bez domova, svěřence útulků, azylů, depozit a dočasek. Přispět jim můžete finančními a materiálními dary nebo dobrovolnou pomocí v útulcích.

 

 

Psi jsou skvělí společníci, kteří nám dávají lásku a poskytují nám psychickou a emocionální podporu. Možná ani netušíte, jakým způsobem a v jaké míře nám psi mohou pomáhat. V mnoha případech psi působí jako terapeuti, kdy nám pomáhají překonat psychické problémy a zlepšit naši celkovou pohodu. Jednoduše řečeno, díky psům jsme duševně i fyzicky zdravější a šťastnější.

Pes nemusí být přímo terapeutický, jeho pouhá přítomnost, zavrtění ocásku, pohled jeho očí,  ranní přivítání, nadšení při návratu jeho člověka domů, pohled na jeho spokojený spánek, to vše v nás vyvolává pocity radosti, pohody, a navozuje v nás dojem, že tady a teď je vše v pořádku. Psi se neptají, kdo jsme a co děláme, nehodnotí – nesoudí – nekritizují, milují nás takové, jací jsme, a to bezpodmínečně, celým svým srdcem a duší. 

Interakce se psem, jako je hlazení, mazlení a hraní, uvolňuje “hormony štěstí” – serotonin, dopamin, oxytocin a endorfiny, které mají přirozený uklidňující účinek, a zároveň snižuje hladinu kortizolu, což je hormon spojený se stresem. 

Psi poskytují pocit bezpečí, opory a přijetí, čímž dochází ke snižování stresu a úzkosti, což je důležité zejména pro zlepšení psychického zdraví u lidí trpící depresí. Poskytují nám společnost a pozornost, pomáhají nám cítit se méně osaměle, motivují nás k vyšší fyzické a psychické aktivitě, sociální interakci a komunikaci. 

K tomu přispívají pestré možnosti různých psích aktivit a sportů – ať již individuálních nebo kolektivních. Se psem je možné podnikat nespočet společných aktivit, které naplní a zkvalitní vzájemný vztah psa a jeho člověka, a díky nimž mají pejskaři příležitost k setkávání, soutěžím, víkendovým akcím nebo táborům. 

Nabídka aktivit a psích sportů je dnes opravdu velká a rozmanitá – od agility, hoopers, dogfrisbee, přes obedience a rally obedience, nosework, stopy, poslušnost a obrany, dogtrekking, treibball i flyball, až po dogfitness nebo hersenwerk. Každý si může z této bohaté nabídky vybrat, co jemu a jeho pejskovi vyhovuje a co koho baví. Všem aktivitám i psím sportům se lze věnovat jen pro zábavu nebo na závodní a soutěžní úrovni. V každém případě jde o smysluplné volnočasové vyžití a zároveň možnost společných aktivit se psem i s ostatními pejskaři.

Péče o psa vyžaduje pravidelnou rutinu, která přispívá k našemu lepšímu dennímu rozvrhu a struktuře života. To může být obzvlášť užitečné pro lidi s depresivní nebo úzkostnou poruchou, kteří mohou mít problémy s organizací svého dne. A nadto péče o psa a jeho výchova, výcvik a socializace zvyšují naše sebevědomí a pocit zodpovědnosti, učí nás empatii a ohleduplnosti.

V neposlední řadě psi mohou usnadnit navazování nových přátelství. Majitelé psů se při procházkách v parku a jinde často potkávají s jinými majiteli a jejich psy i dalšími lidmi (nepejskaři), což prospívá socializaci a mnohdy vede k novým přátelským a dokonce i romantickým vztahům. Různé aktivity se psy (tréninky, závody, společné akce) také přispívají k rozvíjení a budování sociálních kontaktů a navazování přátelských vztahů mezi pejskaři. 

Psi jsou mnohem více než jen domácí mazlíčci. Jsou to naši věrní společníci, kteří nám přinášejí radost, lásku a podporu. Soužití a vzájemný vztah se psy má pozitivní vliv na naše fyzické i psychické zdraví a zlepšuje kvalitu našeho života.

Jak lidem pomáhají psi z útulků?

Psi z útulků přinášejí do našich životů neskutečně mnoho pozitivity, lásky, sounáležitosti a podpory. 

Adopce psů z útulků, azylů, depozit a dočasek hrají klíčovou roli v řešení problému opuštěných zvířat. Každý rok končí mnoho psů tzv. na ulici nebo v útulcích – ať již kvůli nezodpovědnému chování jejich původních majitelů, nechtěným vrhům, nebo životním okolnostem a změnám, které znemožnily majitelům se o psa dále starat. Adopcí psa nejenže poskytnete domov zvířeti, které jej zoufale potřebuje a uděláte dobrý skutek, ale také přispějete k řešení problému přeplněných útulků.

Jedním z nejkrásnějších aspektů, který adoptivní majitelé často zmiňují, je nesmírná vděčnost těchto psů. Pes, který zažil těžké chvíle, prožil pochmurnou minulost, nouzi, nejistotu, strach (z opuštění) a někdy bohužel i týrání, projevuje neskonalou vděčnost, oddanost a lásku k novému majiteli, nové rodině. Pes, který si prošel traumatem, ztrátou domova a rodiny, nepoznal nebo ztratil lásku a péči, má více empatie a lépe vycítí, když jeho nového majitele cokoliv trápí, a poskytne mu starostlivou láskyplnou podporu v těžkých chvílích. Adoptovaný pes zpravidla chápe, že dostal druhou šanci, a díky tomu si vytváří se svým novým majitelem velmi silné autentické pouto. Tento vztah, založený na důvěře, porozumění a lásce, je naplněn hlubokým pocitem sounáležitosti. 

Psi z útulků nás tedy učí bezpodmínečné lásce a důvěře. Jejich vděčnost za nový domov, rodinu a přízeň je až nakažlivá a inspiruje nás k přehodnocení životních hodnot a priorit a k vyšší empatii nejen ke zvířatům, ale i k ostatním lidem. “Útulkáči” pomáhají lidem i tím, že je “naučí žít” – mění životy těch, kteří si je adoptují, k lepšímu.

Někteří psi z útulků mají dokonce ještě větší potenciál pomáhat lidem. Absolvují speciální výcvik canisterapie a stávají se terapeutickými psy. Tito psi pomáhají lidem s různými zdravotními a psychickými problémy – například dětem s autismem odstranit sociální fobii, zlepšit jejich sociální a komunikační dovednosti. Seniorům poskytují společnost a pomáhají jim překonat pocit osamělosti. Lidem s psychickými problémy, depresemi, úzkostmi nebo PTSD pomáhají snížit stres, uvolnit napětí, odbourat úzkosti, zlepšit psychickou kondici a nabývat duševní pohodu. Lidem v resocializačních programech (např. po návratu z výkonu trestu) pomáhají zařadit se zpět do společnosti, do reálného života. Díky své zkušenosti s bezdomovectvím, nedostatkem či úplnou absencí lásky a péče, ale bohužel často i s násilím, které na mnoha z nich bylo člověkem spácháno, a díky naději, kterou jim dala adopce, pomáhají těmto lidem uvěřit v druhou šanci – na nový (dobrý) život, odpuštění a přijetí.

Adopce psa tedy neznamená pouze záchranu zvířete, ale i získání oddaného přítele a parťáka pro život. Vděčnost, věrnost a láska, jimiž vás adoptovaný pes obdaruje, jsou hodnotami, které se nedají koupit a jsou k nezaplacení, dělají nás jako lidské bytosti a naše životy daleko lepšími, bohatšími a smysluplnějšími. Proto jsou adopce a adoptovaní psi tak výjimeční.

Nadace na ochranu zvířat pravidelně přerozděluje finanční prostředky (nadační příspěvky) mezi útulky, azyly, depozita a další organizace pečující o zvířata.

POMOZTE NÁM POMÁHAT A PODPOROVAT ZVÍŘATA V ÚTULCÍCH.

ZAŠLETE DÁRCOVSKOU SMS ve tvaru:

DMS OCHRANAZVIRAT 190

na tel. č. 87 777.

DĚKUJEME, ŽE SPOLU S NÁMI POMÁHÁTE ZVÍŘATŮM!

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.