17. srpen – MEZINÁRODNÍ DEN ZVÍŘAT BEZ DOMOVA

Každý rok si třetí sobotu v srpnu připomínáme Mezinárodní den zvířat bez domova, jenž upozorňuje na osud zvířat, která přišla o svůj domov a hledají bezpečí, lásku a péči. Tento den slouží nejen k zamyšlení nad osudy zvířat, která byla opuštěna, ale také jako výzva ke změně našeho přístupu ke zvířatům a k odpovědnějšímu chování.

Zvířata jsou součástí naší společnosti a zasluhují si náš respekt, přátelství a pomoc.

Zvířata napříč spektrem druhů, včetně exotických zvířat, jsou v dnešní době velice snadno dostupná. Na inzertních portálech jich jsou v nabídce tisíce a bohužel mnoho z nich je obchodováno pouze za účelem zisku. Chybí správný chovatelský servis a tak se příliš často stává, že si lidé pořídí zvíře, aniž by měli chovatelské zkušenosti a znalosti, co péče o něj obnáší.

Zodpovědný chovatel se zajímá o to, do jakých podmínek zvíře půjde a je vám k dispozici v případě vašich dotazů.

V každém obchodním centru dnes najdete pet shop (zverimex), kde si doslova za pár kaček můžete koupit, co si zamanete. V soudobé kultuře je pro mnoho lidí nakupování druhem zábavy a tak se stává, že je při courání po obchodním centru okouzlí například rozkošný králíček nebo dokonce želva či jiný plaz, zvíře si v návalu nadšení pořídí a odvezou domů. Dříve nebo později však zjistí, že se o zvíře z jakéhokoliv důvodu, který před jeho koupí nevzali v potaz, nedokáží postarat a zvíře v jejich domácnosti a péči – nepéči strádá nebo hůř (uhyne). Mnoho zvířat, u nichž chovatelé nezvládnou péči, končí nechtěno, opuštěno, vypuštěno do přírody nebo městské aglomerace. V lepším případě se tato zvířata dostanou do péče útulků či náhradní péče jiných (zkušených) chovatelů.

Problém opuštěných zvířat

Opuštěná zvířata představují globální problém. Miliony psů, koček a dalších dříve domácích mazlíčků po celém světě končí na ulici, v přírodě nebo v útulcích. Důvody, proč zvířata ztrácejí své domovy, jsou různé. Nezodpovědnost a nedostatečná informovanost o etologii a přirozených potřebách zvířat, o tom, co obnáší péče o zvíře, vede často k tomu, že se lidé zvířat zbavují. V nejlepším případě se jim snaží najít náhradní (nový) domov, v tom horším a bohužel nejčastějším je prostě vyhodí na ulici nebo odloží do útulku.

Nejčastější důvody odložení zvířete

Lidé si často pořídí zvíře a předem se neinformují, jak časově, finančně, chovatelsky náročná je péče o zvíře. U psů je to například náročná výchova a časté venčení.

Zvíře se může nevhodně projevovat například tím, že ničí vybavení bytu, papoušek je hlasitý, králík se nemazlí a hryže kabely apod. Lidem pak jednoduše dojde trpělivost a zvíře dají pryč.

Změna zaměstnání, narození dítěte či stěhování mohou zkomplikovat péči o zvíře. 

Častým důvodem jsou také různé druhy alergií v rodině.

Finanční potíže také mohou vést k opuštění zvířete – a to zejména v případě, že zvíře trpí vážnými zdravotními problémy a náklady na veterinární léčbu jsou nákladné (mnohdy v řádu desítek tisíc korun). 

Zvíře je mnohdy darováno jako nevhodný nebo nechtěný dárek. Nejčastěji se setkáváme s tím, že zvíře dostane nezletilé dítě, a když povyroste, ztratí o něj zájem nebo má jiné koníčky.

Útulky a jejich role

Útulky pro zvířata hrají klíčovou roli v záchraně a péči o opuštěná zvířata. Poskytují jim dočasný a v některých případech i trvalý domov, veterinární a veškerou další potřebnou péči a snaží se najít jim nový domov, rodinu, lásku a péči. Kapacity útulků jsou často přetížené a jejich provozovatelé se potýkají s nedostatkem financí i personálu. Přesto dělají maximum pro to, aby zvířatům zajistili co nejlepší péči a šanci na nový domov a spokojený život.

Jak můžeme pomoci?

Nabízí se mnoho způsobů, jak může každý z nás přispět při řešení problematiky opuštěných zvířat nebo přímo pomáhat zvířatům, která se ocitla bez domova.

Zodpovědné chovatelství

Před pořízením zvířete pečlivě zvažte, zda jste schopni se o něj dlouhodobě postarat. Je potřeba zvážit také finanční náklady na péči o zvíře (krmení, chovatelské vybavení, veterinární péči) a uspokojování veškerých potřeb zvířete po celou dobu jeho života.

Osvěta

Šíření informací o problematice opuštěných (nechtěných) zvířat ve spojení s podporou kastrací a kastračních programů mohou přispět k prevenci nekontrolovaného množení zvířat, nežádoucí reprodukce a snížení počtu na ulici či do přírody vypuštěných nebo do útulku odložených zvířat.

Adopce

Pokud uvažujete o pořízení domácího mazlíčka, zvažte adopci zvířete z útulku. Tím nejen poskytnete nový domov zvířeti, které jej hledá a potřebuje, ale zároveň uvolníte v útulku místo pro další opuštěné zvíře.

Podpora útulků, azylů, depozit, dočasek a organizací pečujících o zvířata

Finanční dary, materiální podpora (krmivo, chovatelské potřeby a vybavení, hračky apod.) nebo dobrovolnická pomoc mohou výrazně zlepšit životní podmínky zvířat v útulcích.

PŘISPĚT ZVÍŘATŮM V ÚTULCÍCH a záchranných stanicích můžete také finančními dary prostřednictvím DÁRCOVSKÉ SMS ve tvaru: 

DMS OCHRANA ZVIRAT 190

na tel. číslo 87 777.

KOČKY NIKOHO

Život koček bez domova je neustálým bojem o přežití. Zatímco od jara do podzimu krutý osud doléhá zejména na koťata, o které nikdo nestojí, zima a riziko střetu s dopravou se nevyhýbá všem kočkám bez rozdílu. Kočičí andělé, kteří svůj život zasvětili kočkám si tak nikdy neodpočinou.  

Nemilované, nechtěné, nenáviděné… Kočky a kocouři, kteří se provinili jen tím, že se narodili. Ti, kteří měli to štěstí a odhození jako nepotřebný odpad přežili, se protloukají životem. Kočky se stávají velmi brzy matkami a byť často jsou ještě samy mláďaty, matka příroda jim velí pečovat o své potomstvo a přenést tak své geny do dalších generací. Kocouři, potrhaní, bolaví od věčných bitek, které k životu samců patří, porozumění a zájem také nevzbuzují.

Jsou to „KOČKY NIKOHO“. 

Většina příběhů koček nikoho nemá happyend. Zemřou dříve či později bez povšimnutí. A přitom to začíná tak nevinně: „Pořídíme koťátko dětem, kastrovat nebudeme, je to proti přírodě“. Volně pobíhající Micinka či Mourek se za chvíli postarají o to, že malých Micinek a Mourků je za rok 20, za dva 40, za tři 60…. a nenajdou-li se pro ně domovy, taťka nebo zkušený pan soused už se postará…, ti šťastnější končí vyhození u zemědělské usedlosti („tam se budou mít dobře, mléko jim tam vždycky někdo dá, myší je tam dost“), v příkopu nebo u plotu útulku. A útulky by mohly vyprávět. 

Nadace na ochranu zvířat se prostřednictvím svých aktivit (nejen) v osvětově–vzdělávací nebo poradenské oblasti a svých kampaní a projektů snaží pomáhat kočkám i chovatelům, aby jejich soužití bylo co nejspokojenější a nejharmoničtější.

Nadace nezapomíná ani na “kočky nikoho” – divoké, toulavé, opuštěné nebo útulkové kočky.

KOČKY NIKOHO

crowdfundingová sbírka Nadace na ochranu zvířat

Nadace na ochranu zvířat každoročně podporuje prověřené organizace zajišťující pomoc kočkám bez domova. 

„Ne každému je osud koček nikoho lhostejný. Naštěstí existují lidé a organizace, které nezodpovědnost jiných vyvažují svojí láskou a ochotou kočkám pomáhat. Díky nim poznají i kočky nikoho, co je to pohlazení a plné bříško. Přijímají do své péče kočky nalezené po srážce s auty u silnic, monitorují zdravotní stav koček v problémových lokalitách, zajišťují jejich odchyt, kastrace, adopce či návrat na danou lokalitu (spousta koček je neadoptovatelných), obsluhují tzv. krmící místa a zajišťují kočkám zimní příbytky. V těchto dnech přijímají téměř nepřetržitě koťata a s těžkým srdcem vyvěšují výzvy, že už mají opravdu STOP stav,“  popisuje vážnost situace Eva Hodek, ředitelka Nadace na ochranu zvířat.

Kočky nikoho si svůj osud nevybraly. Neměly by proto na kruté zacházení doplácet. Řešením je osvěta mezi chovateli, zodpovědný přístup a pomoc těm, které neměly to štěstí, aby našly místo v domově i srdci některého z lidí. 

POMOZTE NÁM POMÁHAT A PODPOROVAT „KOČKY NIKOHO“. 

PŘISPĚJTE, DARUJTE jakoukoli částku prostřednictvím námi pořádané fundraisingové sbírky pro KOČKY NIKOHO na portálu Darujme.cz. 

PODPOŘTE KOČKY NIKOHO svým darem na sbírkovém portálu Darujme.cz:

Pomoc pro KOČKY NIKOHO po celý rok | Darujme.cz

DĚKUJEME vám všem, kterým není osud koček nikoho nikoho lhostejný.
I KOČKY NIKOHO MAJÍ SVÉ SNY. Děkujeme, že jim je spolu s námi pomůžete plnit.

Výzva k soucitu a odpovědnosti

Mezinárodní den opuštěných zvířat by měl být připomínkou toho, že zvířata nejsou jen objekty, ale živé bytosti, které si zaslouží lásku a péči. Tento den nás vyzývá k větší zodpovědnosti a soucitu nejen vůči našim vlastním mazlíčkům, ale i vůči těm, kteří takové štěstí neměli.

MEZINÁRODNÍ DEN ZVÍŘAT BEZ DOMOVA OSLAVME POMOCÍ!

Pokud můžete, adoptujte.

Nemůžete-li adoptovat, navštivte nejbližší kočičí útulek či depozitum a nabídněte svou pomoc, ať již fyzickou, materiální či finanční.

Nemůžete-li ani to, šiřte osvětu o potřebě kastrací a trvalého značení kočiček, které lidé pouští volně mimo svá obydlí. Ptejte se zástupců vašich obcí a měst, zda a jak řeší problematiku koček nikoho, informujte je o možnosti získat prostředky z tzv. kastračních programů. 

Každý z nás může přispět k tomu, aby bylo méně opuštěných zvířat a více těch, kteří najdou svůj nový domov, lásku a péči. Společně můžeme měnit osudy zvířat a přinášet do jejich životů radost a bezpečí, které si zaslouží.

DĚKUJEME, ŽE SPOLU S NÁMI POMÁHÁTE ZVÍŘATŮM!

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.