12. srpen – SVĚTOVÝ DEN SLONŮ

Dnes je Světový den slonů. Slaví se dvakrát ročně – 12. srpna na počest afrických slonů a 22. září na počest slonů asijských. Tyto dny slouží k osvětě o významu ochrany slonů a k podpoře projektů, jejichž cílem je zachování jejich populace. Sloni jsou úžasná a majestátní zvířata, která patří mezi největší suchozemské savce na světě. Jsou známí svou inteligencí a “sloní pamětí”, sociabilitou a důležitou rolí v ekosystémech. Sloni si svůj světový svátek a jeho oslavu nepochybně zaslouží, ať už proto, že jsou skutečnými “inženýry ekosystémů”, nebo proto, že v některých případech jsou partnery lidí a pomáhají jim, a také z toho důvodu, že jsou vlivem ubývání přirozeného prostředí anebo v důsledku pytláctví a nelegálního obchodu se slonovinou v ohrožení a jejich stavy v přírodě rychle ubývají.

Jak je to se „sloní pamětí“?

Slon má ze zvířecí říše jeden z největších mozků vůbec. Průměrný mozek dospělého slona váží něco kolem 5 kilogramů, tedy více než třikrát tolik, než kolik váží lidský mozek.

Velká paměť ale není jedinou mentální předností největších suchozemských savců. Sloni si dokážou osvojit až desítky povelů a mohou velice úzce spolupracovat s člověkem.

V divoké přírodě je sloní paměť zásadní pro přežití. Každé stádo se řídí matriarchální strukturou, kdy vůdčí roli ve stádě zastává některá ze zkušených starších slonic. Vůdkyně stád slonů žijících v africké poušti mají velmi dobrou mentální mapu zdrojů vody, která jim umožňuje dokonalou orientaci i na poměrně velkém území. 

Podle jedné studie jsou sloni schopni dokonce rozeznávat vůně močí jednotlivých slonů, zejména těch, kteří patří k jejich stádu. Slon je schopen rozpoznat druhého slona i tehdy, když s ním v minulosti strávil pouze krátký čas. Všechny tyto schopnosti svědčí o mimořádné sloní paměti. Sloni jsou velice sociální zvířata a ve stádě mají velmi blízké vztahy.

Je mnoho záznamů o tom, jak sloni truchlí a loučí se s jejich mrtvým druhem, to je známkou vysoké emoční a sociální inteligence a intenzity vzájemných vztahů.

Jaký je vztah mezi slony a lidmi?

Slon je největší suchozemské zvíře a podobně jako kůň nebo pes patří mezi živočichy, k nimž nás pojí silné pouto. Zejména v Asii jsou slon součástí běžného života mnoha vesnických komunit a jejich práce je pro život těchto lidí naprosto nezbytná.

Přesto je vztah lidí ke slonům je rozporuplný. Na jedné straně o ně pečují a váží si jich jako pomocníků, na druhé straně se ničí jejich přirozené prostředí a nemilosrdně je hubí a likvidují pytláci.

Druhy slonů

Slon indický (Elephas maxinus)
Je menší než slon africký, má menší uši trojúhelníkového tvaru, na konci chobotu má jeden hmatový „prstík“. Samice většinou nemají kly.

Zdroj: Herber Aust, pixabay.com

Slon africký (Loxodonta africana)
Je největším ze slonů a zároveň největším suchozemským živočichem. Má větší ušní boltce než slon indický, na konci chobotu má dva citlivé hmatové „prstíky“, kly mají samci i samice.

Zdroj:  I. Bauer, pixabay.com

Slon pralesní (Loxodonta cyclotis)
Je malý druh slona žijící v tropickém pralese západní Afriky. Dříve byl považován za poddruh slona afrického. Má tmavší kůži, delší dolní čelist, uší více zaoblené a chobot více osrstěný.

Zdroj: Vladimír Motyčka, ZOO Praha

Jak je to s ohrožením slonů a jejich ochranou?

Všechny druhy slonů patří mezi ohrožené druhy, s rozdílným stupněm ochrany.

Slon africký má podle Červeného seznamu IUCN stupeň ochrany „ohrožený“, stejně tak i slon indický. Slon pralesní patří dokonce mezi „kriticky ohrožené“ druhy.

Populace slona afrického klesla podle dat oxfordské univerzity z původních 10 milionů na počátku minulého století aktuálně na pouhých asi 400 000 jedinců.

Hlavním důvodem ohrožení je úbytek životního prostředí, rozdělení původního areálu na menší prostory a tím izolace populací a samozřejmě také pytláctví, především pro slonovinu 

Do záchrany slonů se zapojují i lidé a organizace v ČR, jedinečný je například projekt Malina pro slona, který pomocí vycvičených psů pomáhá v boji proti pytlákům a pašerákům slonoviny.

Zdroje:

hthttps://www.avcr.cz/cs/veda-a-vyzkum/humanitni-a-filologicke-vedy/Souziti-se-slony-je-pro-lidi-inspirativni-zaznelo-na-konferenci/tps://www.facebook.com/watch/?v=1097149977434008

https://radiozurnal.rozhlas.cz/sloni-pamet-neni-mytus-skutecnym-rekordmanem-zvireci-rise-je-ale-nekdo-jiny-6226499

 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.