Nový domov pro vlky z pražských Řep


Ve středu 17. 7. 2024 Ministerstvo životního prostředí ČR umístilo pětici vlků a jejich kříženců chovaných v Praze – Řepích ve zcela nevyhovujících podmínkách a bez příslušného povolení k chovu těchto psovitých šelem do nově otevřeného záchranného centra CITES pro chladnomilné šelmy v Zoologické zahradě Tábor. Zvířata se podařilo i díky zpřísněné legislativě pro chov šelem odebrat jejich soukromým chovatelům. Vlci byli dočasně umístěni do záchranného centra CITES v ZOO Tábor, kde mají konečně prostorné ubikace, velký výběh i s koupacím jezírkem, odbornou péči pracovníku ZOO a důstojné podmínky pro život.  

Pětice úchvatných vlků a jejich kříženců, kteří celou řadu let až doposud žili v soukromém zájmovém chovu v naprosto nevyhovujících podmínkách malého dvorku v Praze – Řepích, se konečně dočkala záchrany. Mnoho lidí na jejich nevhodný chov dlouhé roky opakovaně upozorňovalo, ale mělo to jeden velký háček. Vlky nebylo kam umístit.

Nejedná se (zjednodušeně řečeno) o klasická zájmová zvířata (psy), chov vlků podléhá příslušné legislativě, stanoveny jsou specifické požadavky na chovatele, etologii chovu, chovatelské zázemí a péči, welfare zvířat.

Chov vlčí smečky vyžaduje minimálně 300 m² plochy, speciální vybavení a zajištění jako zpevněná a nezpevněná plocha, strukturování výběhu, vyvýšená místa pro rozhled vlků, vodní rezervoár pro jejich koupání aj. Vlky je zakázáno venčit a je zakázán i jejich kontakt s cizími osobami.

Městská veterinární správa v Praze provedla v místě chovu pětice vlků a jejich kříženců (v Praze – Řepích) v minulosti několik kontrol a porušování podmínek pro chov vlků konstatovala několikrát. Zvířata ale odebrat nemohla, protože v této záležitosti může působit pouze jako kontrolní orgán (ochrany zvířat), jenž nemá pravomoc činit jakékoliv restriktivní kroky.

Jak dlouho to trvalo?

Zvířata choval manželský pár v důchodovém věku v pražských Řepích. Měli je údajně přes 20 let na betonové předzahrádce jejich domu. Z chovu vlků neměli radost jejich sousedé, které obtěžoval nesnesitelný zápach, hlasité vytí a pohled na žalostné podmínky, v nichž tyto nádherné psovité šelmy trávili celý život.

„Jsme z toho nešťastní, ale nikoho to na patřičných místech nezajímá. Jsou to chudáci a celou noc naříkají. Jsou přímo vedle nás, je to velmi smutný pohled. Takhle jsou tam spoustu let, uvedla na sociálních sítích jedna ze sousedek.

Více informací si můžete přečíst v Blesk článku, který byl publikován v listopadu roku 2022.

Foto, zdroj: Facebook

Do Nadace na ochranu zvířat přišlo na tento nevhodný chov také několik upozornění. Kauzu vlků chovaných v naprosto nevyhovujících podmínkách soukromého chovu v Praze – Řepích jsme v Nadaci na ochranu zvířat opakovaně řešili. Jednali jsme s orgány ochrany zvířat, tak i s vedením MČ Praha 17 a OŽP úřadu této městské části. Umístění vlků do náhradní péče jsme konzultovali s několika záchrannými stanicemi pečujícími o hendikepované volně žijící druhy. Trvalo to dlouho, několik let, ale nakonec se pro vlky, kteří byli odebráni svým soukromým chovatelům, našlo umístění v nově otevřeném záchranném centru CITES pro chladnomilné šelmy v Zoologické zahradě Tábor. Máme v nadaci ohromnou radost, že pětice vlků konečně dostala vyhovující životní podmínky, prostorné chovatelské zázemí s velkým venkovním výběhem, odpovídající odbornou péči a welfare v táborské ZOO. Naše nadace je zásadně proti chovu psovitých, kočkovitých nebo medvědovitých šelem v soukromých zájmových chovech. Jedná se o zvířata vyžadující zvláštní péči, odborné zacházení, chovatelské podmínky, zázemí a vybavení, výživu nebo veterinární péči – tak, aby jim byla zajištěna životní pohoda a zabezpečeno uspokojování jejich přirozených životních potřeb,sdělila Eva Marlene Hodek, ředitelka Nadace na ochranu zvířat.

Zdárný odchyt vlčí smečky

Díky spolupráci městské části Praha 17, MŽP ČR a také s podporou Magistrátu hlavního města Prahy a dalších bezpečnostních a záchranných složek se podařilo zvířata bezpečně odchytit a převézt do jejich nového domova v ZOO Tábor.

Policisté asistovali u odebírání zvířat i pro případ, že by došlo ze strany vlků k nechtěnému jednání, které by mohlo vést ke zranění osob. Nic takového se však nenastalo a zvířata byla v pořádku transportována do Tábora.

Foto, zdroj: HZS hlavního města Prahy

„Díky profesionální práci odborníků proběhl včerejší převoz šelem do záchranného centra CITES v ZOO Tábor hladce. Nové navýšení kapacity záchranného centra umožní, že zde budou moci žít vlci a jejich kříženci důstojně, než se pro ně najde nové umístění. Tato zvířata se mohou stát nezvladatelnými a jejich nevhodný chov může představovat hrozbu pro chovatele i jeho okolí. Ministerstvo životního prostředí ČR se ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a Českou inspekcí životního prostředí snaží bránit tomu, aby se kříženci dostali do přírody a křížili se s volně žijícími vlky. Zároveň je pro nás prioritou zajistit důstojné podmínky všem chovaným zvířatům, “ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Jsem velice rád, že dlouhodobé a náročné úsilí o vyřešení nelegálního chovu vlků žijících v tristních a naprosto nevyhovujících podmínkách malého dvorku v pražských Řepích konečně začalo přinášet své plody. Zvířata budou moci od teď zažívat to, co znamená mít velký výběh, nebo jaké to je chodit po čerstvé trávě. Zdánlivě obyčejné věci, které pro některé z nich budou možná i naprosto novým vjemem. Osud pražských vlků je pro mě dalším potvrzení toho, že mnoho druhů zvířat by nemělo být vůbec chováno v soukromých chovech, protože je velmi náročné a často až prakticky nemožné jim zajistit takové životní podmínky, které budou naplňovat jejich potřeby,“ řekl Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče, výstavnictví a péče o zvířata (Animal Welfare).

„Vybudování záchranného centra CITES pro chladnomilné šelmy je konkrétním naplněním hlavního poslání táborské zoologické zahrady, kterým je ochrana ohrožených druhů zvířat. Jde o nejmodernější zařízení tohoto druhu u nás vybudované v souladu s nejnovějšími zoologickými a chovatelskými trendy. Zvířata v něm naleznou opravdu komfortní podmínky, mohou mimo jiné využívat jezírko nebo vyvýšenou palandu. Vlci, kteří až dosud žili ve velmi stísněných podmínkách, si už na nový domov v Táboře zvykají a užívají si pro ně nebývalého prostoru a komfortu. Stejně jako ostatní naše zvířata u nás naleznou nejen rozlehlý výběh, ale také kvalitní stravu a špičkovou veterinární péči, “ uvedl Evžen Korec, ředitel ZOO Tábor.

Ministerstvo životního prostředí ČR dlouhodobě podporuje výstavbu záchranných center pro velké šelmy, v nichž by bylo možné alespoň dočasně umístit zvířata zabavená např. z ilegálních importů nebo nelegálních chovů. V souvislosti s touto strategií bylo vybudováno také záchranné centrum CITES pro chladnomilné šelmy v ZOO Tábor, kam mohli být vlci z pražských Řep umístěni.

Do roku 2028 by mělo vzniknout min. 5 záchranných center CITES pro velké šelmy. Celková odhadovaná kapacita je 20 jedinců velkých šelem, jako je lev nebo tygr, a 10 jedinců šelem střední velikosti. Požadavky na kapacitu se ale mohou ještě změnit.

Zdroj: Veronika Krejčí & Tiskové oddělení MŽP ČR

Video (záběry):

Video, které se objevilo na sociálních sítích 23. dubna 2024, v němž můžete vidět nevyhovující podmínky, v jakých vlčí smečka žila u svých soukromých chovatelů v Praze – Řepích. 

Vlci si nyní zvykají a užívají si pro ně nebývalého prostoru a komfortu v ZOO Tábor.

Zdroj: ZOO Tábor

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.